pondelok 25. októbra 2010

Spisovateľ & čitateľ


Nový portál Slovenskí spisovatelia vznikol so zámerom informovať čitateľov, milovníkov kníh, fanúšikov súčasnej slovenskej scény a všetkých tých, ktorým jednoducho chvíle s knihou v ruke prinášajú potešenie, o novinkách v slovenskom knižnom svete
Momentálne totiž neexistuje miesto, ktoré by prinášalo komplexné informácie výhradne o slovenských autoroch a dianí v oblasti pôvodnej slovenskej tvorby, a zároveň by reflektovalo na skutočný stav v tejto sfére. Fungujú rôzne združenia a kluby, ktoré však pokrývajú túto problematiku len čiastkovo, a ich pozornosť je upriamená prevažne na úzky okruh knižnej tvorby, takisto vydavateľstvá sa primárne venujú len svojim autorom, a rôzne dobrovoľné iniciatívy nemajú dosah na zmapovanie aktivít v širšom rozmere. Ďalším nemilým javom je tzv. elitárstvo a snahy rozdeliť knihy na "dobré" a "zlé", a spisovateľov na tých, ktorí by sa čítať mali, a ostatných, ktorí si našu pozornosť nezaslúžia. A napriek tomu, že na slovenskej scéne pôsobí viacero organizácií ako Obec spisovateľov Slovenska, Slovenské PEN centrum, Klub nezávislých spisovateľov, a máme dokonca Asociáciu organizácií spisovateľov Slovenska, ktoré tieto a iné skupiny združuje, a takisto Spolok slovenských spisovateľov, ich činnosť, hoc možno aj aktívna, vôbec nezohľadňuje súčasné pomery v knižnom svete a v mladej slovenskej tvorbe. S podporou Ministerstva kultúry bolo vytvorené Literárne informačné centrum, ktorého misiou je šírenie slovenskej literatúry, ako aj jej prezentácia doma a v zahraničí, a ktoré publikuje tvojtýždenník Knižná revue. V ňom sa dočítate o novinkách na knižných pultoch, najpredávanejších knihách, v magazíne sa uverejňujú recenzie, rozhovory, a upútavky na zaujímavé akcie. No ich diapazón je tiež obmedzený, a do súčasnej mladej produkcie a najmä aktivít vo svete mladých slovenských autorov, veľmi nezasahuje. 
Portál Slovenskí spisovatelia chce ísť na to inak. Chce tu byť najmä pre súčasnú generáciu, ktorá rada číta, rada komunikuje a zúčastňuje sa zaujímavých podujatí - najskôr sa však o nich musí dozvedieť. Chceme vám, luďom, ktorí jednoducho radi čítajú, prezentovať aktuálne diela slovenských autorov, chceme vás pozývať na literárne podujatia, predstavovať vám mladých autorov, prinášať vám tipy a recenzie, upozorňovať vás na originálne miesta, kde sa môžete stretnúť s knihou, a  akcie, či projekty, do ktorých sa môžete zapojiť. Nechceme robiť rozdiely medzi spisovateľmi, súdiť, či selektovať, hrať sa na snobov, či používať slová ako brak alebo odpad. Sme tu jednoducho preto, lebo radi čítame a sme tu pre vás, ktorí milujete knihy rovnako ako my.
Vaša partia knižných nadšencov  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára