piatok 29. októbra 2010

O knihe aj iných veciach

 

Ak ste premeškali rozhovor s Andreou Coddington, autorkou novinky Židovka, môžete si ho vypočuť v zázname.

Novinka - Na počiatku bolo koleso


"Vtipná výpoveď o myslení aj bytí súčasnej generácie."
 
Po presťahovaní čaká Paulu nový začiatok a má jedinečnú príležitosť rozhodnúť sa: Zostane poslušným dievčatkom, alebo obetuje bezpečie, aby si splnila sen? Nepotrvá dlho a zistí, že život, ktorý si vybrala, je rovnako rýchly ako zjazd a niet cesty späť. Musí sa naučiť pohybovať vo svete, kde jediným, no o to drsnejším obmedzením sú schopnosti a odvaha. Vo svete na kolesách, v ktorom nie je chybou zísť na zlé chodníčky, ale spadnúť a neodvážiť sa vstať. Vo svete, kde sa gravitácia považuje len za stav obmedzenej mysle. Dokáže skĺbiť šialenú jazdu životom s pokojnými predstavami rodičov bez toho, aby narušila priam dokonalú rodinnú atmosféru? Kam až je ochotná zájsť, aby vyhovela svojim neskrotným túžbam? 











Zuzka Slaninka je 19-ročná študentka a zároveň členka bajkerskej komunity, ktorej štýl života verne opísala vo svojom debute. Napriek mladému veku však nie je žiadnym nováčikom, už trikrát sa stala víťazkou celoslovenských literárnych súťaží.

Novinka - Žena v pôvodnom znení


"Odkrývanie hlbokej intimity ženských pocitov a podstaty zložitých vzťahov."

Päť poviedok, Ženské mláďa, Ženské priateľstvo, Ženská nevera, Ženská tragédia a Ženská zlodejka, päť príbehov tvorí spolu „poviedkový román“, ktorý spájajú do nenásilného celku jednotlivé postavy; nenápadne prechádzajú z jednej poviedky do druhej, okrajová postava jednej poviedky preberá aktivitu v nasledujúcej a zase ju odovzdáva ďalšej.
Seriál, prenesený do knižnej podoby, upúta škálou nezvyčajných, neošúchaných a zároveň zábavných nápadov a prinúti čitateľa, aby citovo participoval na osudoch jednotlivých ženských hrdiniek, či mladučkých dievčat na strednej škole, alebo zrelých žien, ktoré rovnako dychtivo čakajú od života to najpodstatnejšie – lásku.







Biba Bohinská je absolventkou filmovej scenáristiky a dramaturgie na VŠMU. Autorsky sa podieľala na scenároch k celovečerným filmom Mesto Otol, Keep Smiling, Jazzus, Manželstvo je len hra a ku krátkym filmom Tričko a X= X+1. Krátky film Tričko získal štyridsaťpäť ocenení na celom svete. Spolupracuje na seriáloch pre televíziu Markíza a na projektoch STV. Žena v pôvodnom znení je autorkinou knižnou prvotinou.

Balíček kníh z Aspektu


Rozšírte si svoju zbierku titulov ženských autoriek. Balíček kníh piatich slovenských spisovateliek z vydavateľstva Aspekt je pripravený tu.

štvrtok 28. októbra 2010

Bazár kníh v EX CAFE



Poznáte kaviarničku EX CAFE? Skrytá v bočnej uličke Starého Mesta Bratislavy čaká na uspokojenie túžby tela po dobrom čaji, či víne, i túžby duše po príjemnom zážitku. V tichej a príjemnej kaviarni sa stretávajú umelci a knihomili, je miestom konania výstavy a kultúrnych večerov a posledné štvrtky v mesiaci patria tradičným knižným bazárom. Prídete s knihami, o ktoré sa chcete podeliť vy, a vyberáte si z kníh, o ktoré sa chcel podeliť niekto iný a medzi ktorými určite nájdete aj diela slovenských autorov.
Kde: Prepoštská 4, Bratislava
Kedy: 28.10. - od 16.00 hod.

streda 27. októbra 2010

Príbeh ženy


Stredy v Panta Rhei už tradične patria zaujímavým spisovateľom a novým knihám. Prvú novembrovú stredu do Panta Rhei zavíta vtipná a príjemná Hanka Lasicová, autorka parížskeho románu Pravdivý príbeh lži. Zhovárať sa s ňou bude Dado Nagy.
Kde: Panta Rhei, Poštová, Bratislava
Kedy: 3. 11. - 17.00 hod.

Krst knihy - Bon Voyage


Kto: Zuzana Mojžišová
Čo: BON VOYAGE
Kde: Kníhkupectvo Artforum, Kozia 20, Bratislava
Kedy: 9. novembra 2010 o 19 hod .
 
Vydavateľstvo Artforum prichádza s ďalším titulom - románom Bon voyage. Reči o láske bývajú banálne a prefláknuté, no Bon voyage je ľúbostný román so zlým i dobrým koncom. Je to krutá, láskavá, humorná a najmä presná próza, pričom akýkoľvek happyend je zakomponovaný priamo v možnosti čítať ju. Fragmentárne príbehy, sny, vložené poviedky vydávajú svedectvo o celku, ktorý je v konečnom dôsledku kompaktný a kompozične dokonale uzavretý. Prijíma do seba nielen svoje ale i cudzie príbehy, nielen lásku, ale aj bolesť, nielen nenávisť, ale aj smútok. Osou, na ktorú autorka navlieka spomienky, príbehy, príhody, je časť života, v ktorej sa začínajú a končia vzťahy, čo nezostávajú bez dôsledkov. Zostáva po nich všetko to, čo patrí k človečine a k životu...

Andrea Coddington na slovenských vlnách



Andrea Coddington, autorka bestselleru Mal to byť pekný život a novinky Židovka, bude hosťom dnešnej Nočnej pyramídy na Rádiu Slovensko od 22:30. Nalaďte sa a vypočujte si príjemnú nočnú diskusiu o knihách a živote.

utorok 26. októbra 2010

Blues, víno a slová



Rozprávanie o Bratislave v 60.-80.tych rokoch v podaní vydavateľstva Marenčin PT.

Kto: Tomáš Berka - "Blumentálske blues" + Juraj Šebo - "Reálne 80. roky", "Normálne 70. roky", "Zlaté 60. roky", "Budovateľské 50. roky
Čo: Vydavateľský klub 2 - Ticho a spol.
Kde: Divadelný (a iný) klub, Školská 14, Bratislava
Kedy: 30.11. o 19.00 hod. 

Podujatie bolo zrušené, o náhradnom termíne vás budeme informovať.

Jeden muž a krásne ženy

 


Vždy posledný štvrtok v mesiaci sa v Panta Rhei na Poštovej ulici v Bratislave koná verejná nahrávka Rádia Devín. Silvester Lavrík si pravidelne pozýva spisovateľa, alebo ženskú autorku, a dámu zo šoubiznisu, či sveta médií. Tento štvrtok, 28.10. o 17.00 hod. budú v úlohe hostí autorka zápiskov o bratislavskej Cicuške Pipinke - Olivia Olivieri a
známa reklamná copywriterka & ideamaker - Zuzana Hašanová.

pondelok 25. októbra 2010

Spisovateľ & čitateľ


Nový portál Slovenskí spisovatelia vznikol so zámerom informovať čitateľov, milovníkov kníh, fanúšikov súčasnej slovenskej scény a všetkých tých, ktorým jednoducho chvíle s knihou v ruke prinášajú potešenie, o novinkách v slovenskom knižnom svete
Momentálne totiž neexistuje miesto, ktoré by prinášalo komplexné informácie výhradne o slovenských autoroch a dianí v oblasti pôvodnej slovenskej tvorby, a zároveň by reflektovalo na skutočný stav v tejto sfére. Fungujú rôzne združenia a kluby, ktoré však pokrývajú túto problematiku len čiastkovo, a ich pozornosť je upriamená prevažne na úzky okruh knižnej tvorby, takisto vydavateľstvá sa primárne venujú len svojim autorom, a rôzne dobrovoľné iniciatívy nemajú dosah na zmapovanie aktivít v širšom rozmere. Ďalším nemilým javom je tzv. elitárstvo a snahy rozdeliť knihy na "dobré" a "zlé", a spisovateľov na tých, ktorí by sa čítať mali, a ostatných, ktorí si našu pozornosť nezaslúžia. A napriek tomu, že na slovenskej scéne pôsobí viacero organizácií ako Obec spisovateľov Slovenska, Slovenské PEN centrum, Klub nezávislých spisovateľov, a máme dokonca Asociáciu organizácií spisovateľov Slovenska, ktoré tieto a iné skupiny združuje, a takisto Spolok slovenských spisovateľov, ich činnosť, hoc možno aj aktívna, vôbec nezohľadňuje súčasné pomery v knižnom svete a v mladej slovenskej tvorbe. S podporou Ministerstva kultúry bolo vytvorené Literárne informačné centrum, ktorého misiou je šírenie slovenskej literatúry, ako aj jej prezentácia doma a v zahraničí, a ktoré publikuje tvojtýždenník Knižná revue. V ňom sa dočítate o novinkách na knižných pultoch, najpredávanejších knihách, v magazíne sa uverejňujú recenzie, rozhovory, a upútavky na zaujímavé akcie. No ich diapazón je tiež obmedzený, a do súčasnej mladej produkcie a najmä aktivít vo svete mladých slovenských autorov, veľmi nezasahuje. 
Portál Slovenskí spisovatelia chce ísť na to inak. Chce tu byť najmä pre súčasnú generáciu, ktorá rada číta, rada komunikuje a zúčastňuje sa zaujímavých podujatí - najskôr sa však o nich musí dozvedieť. Chceme vám, luďom, ktorí jednoducho radi čítajú, prezentovať aktuálne diela slovenských autorov, chceme vás pozývať na literárne podujatia, predstavovať vám mladých autorov, prinášať vám tipy a recenzie, upozorňovať vás na originálne miesta, kde sa môžete stretnúť s knihou, a  akcie, či projekty, do ktorých sa môžete zapojiť. Nechceme robiť rozdiely medzi spisovateľmi, súdiť, či selektovať, hrať sa na snobov, či používať slová ako brak alebo odpad. Sme tu jednoducho preto, lebo radi čítame a sme tu pre vás, ktorí milujete knihy rovnako ako my.
Vaša partia knižných nadšencov  

Výzva na podporu nového projektu

NAJTART - večer plný umenia

Najtart pokračuje! 
Spisovateľ Kornel Földvári predstaví rukopis memoárov "Pamäti sklerotika", Bene z formácie Modré hory bude plniť úlohu hudobnej zložky a Shooty sa bude snažiť humorne zachytiť celý večer na papieri. Moderátorsky vás bude sprevádzať Tomáš Tvrdoň. 
Za akciou stoja členovia OZ Artéria + literárnyklub.sk + A Cafe.

Kto: Kornel Földvári
Čo: PAMÄTI SKLEROTIKA
Kde: Kaviareň Music A Cafe, OC Centro, Akademická 1/A
Kedy: 3.11.2010 o 19:30 hod.

TVORBAR - originálna iniciatíva



V rámci dobrovoľnej neziskovej občianskej iniciatívy BLABLA vznikol projekt TVORBAR, ktorý chce byť tvorivým útočiskom návštevníkov vybraných kaviarničiek, voľnou knižnicou umiestnenou v rámci týchto kaviarní a priestorom pre vyjadrenie a inšpiráciu. Zámerom projektu je poskytnúť zázemie pre interaktívnu komunikáciu a spojiť čitateľov, tvorcov i jednotlivé miesta do kreatívnej siete rozprestierajúcej sa naprieč Bratislavou. Snahou je tiež oživiť individuálnu tvorbu o jej ručnú podobu, a zasadiť ju do priestorov, kde sa ľudia prirodzene radi stretávajú.
Viac info na Facebook stránke.

Literárna kaviareň EX CAFÉ

 
 
Prepoštská 4,  BRATISLAVA
Ex Café na Facebooku.

Literárna kaviareň BALADA



Ul. 17. novembra 102 - PREŠOV
Balada na Facebooku.

nedeľa 24. októbra 2010

V. Slovo

"Literárny kritik je človek, ktorý nájde v diele i také myšlienky, ktoré tam vôbec nie sú."
George Bernard Shaw

Autorské čítanie v Miestnej knižnici Petržalka.


Občianske združenie Literis v spolupráci s Miestnou knižnicou Petržalka vás pozýva na v poradí už piate autorské čítanie.

Kto a čo:
Próza - Monika Kompaníková, Marek Mittaš, Matej Rudinský, Daniel Safanovič 
Poézia -  Radoslav Tomáš, Peter Balko, Mária Mikitová Janošková, Richard Lutzbauer
Kde a kedy: 
Prokofievova 5, Petržalka - Bratislava, 13. 11. 2010 (sobota) od 14:00 hod.

O hudobný sprievod sa postará First Touch.
Vstup je voľný.

Uvedenie knihy Mrchovisko do sveta


Kníhkupectvo Artforum a vydavateľstvo Slovart vás srdečne pozývajú na uvedenie knihy Petra Gettinga - Mrchovisko.

Kto: Peter Getting
Čo: MRCHOVISKO
Kde: Artforum, Kozia 20, Bratislava
Kedy: streda 27.10. 2010 o 19.00 hod.

IV. Slovo

"Píšu, pretože nevedia rozprávať. Píšu, pretože sa nevedia smiať. Píšu, pretože nevedia milovať. Píšu, lebo nevedia žiť. A keď nakoniec začnú písať závet, zistia, že doň nemajú čo dať."
Rumpli, V znamení hovna

Krst knihy - Nauč ma umierať


Kto: Pavel "Hirax" Baričák
Čo: NAUČ MA UMIERAŤ
Kde: Kníhkupectvo BeneLibri - Svet knihy, Obchodná 4 Bratislava
Kedy: štvrtok 4. 11. 2010 o 16:41 hod.

Bibliotéka 2010



Hlavné knižné podujatie roka sa už blíži!
Kedy: 4.-7. 11. 2010, denne od 10 do 18 hod.
Kde: Incheba Expo, Viedenská cesta 3-7, 851 01 Bratislava

Na jednom mieste nájdete stovky kníh, stretnete sa s obľúbenými autormi, zúčastníte sa čítačiek aj krstov, dozviete sa nové veci a odnesiete si darčeky pre svoju dušu v podobe nových zaujímavých kníh.

Kompletný sprievodný program podujatia Bibliotéka 2010

Novinka - Dunaj v Amerike


"Prvá láska, večná rieka a posledná plavba."

Martin a Mona sa spoznali v Bratislave ako deti a ich životy spojila rieka. Ako dospelí sa po rokoch znova stretnú na luxusnej lodi plnej Američanov, ktorá sa plaví z Regensburgu do delty Dunaja v Rumunsku. Dvadsať dní a takmer tritisíc kilometrov, od Čierneho lesa po Čierne more, mladý muž a jeho osudová žena verzus stodvadsať starých ľudí. Dobrodružný cestopis, paródia masovej turistiky a hlavne príbeh o láske, ktorá stála na vode.











Michal Hvorecký vyštudoval estetiku na UKF v Nitre. V roku 2004 absolvoval semester na spisovateľskej Univerzite v Iowa City v USA. Dlhší čas strávil v Belgicku, Rakúsku a Nemecku, momentálne žije v Bratislave. Je autorom zbierok poviedok Silný pocit čistoty, Lovci & zberači a Pastiersky list, a románov Posledný hit, Plyš, a Eskorta.

Novinka - Čakáreň



"Sonda do života dvoch párov, ktoré sa v rovnakom čase pokúšajú splniť si silnú túžbu po dieťati." 

Počať dieťa nemusí byť vždy jednoduché. V súčasnosti však mnohé dvojice, ktorým sa nedarí splodiť dieťatko prirodzenou cestou, prichádzajú do centier asistovanej reprodukcie. V jednom z nich sa zoznamujeme s dvoma pármi, ktoré sa stretli v - čakárni. Životy týchto párov však nie sú ovplyvnené iba tým, čo zažijú v čakárni alebo v ordinácii lekára, ale mapuje aj ich pocity, problémy a celkom odlišné životné situácie. V príbehu nechýbajú obavy, nádeje, sklamania...všetko mimoriadne verne opísané. Za knihou je veľa času a energie, ktorú autorka vložila do štúdia problematiky. „Netušila som, koľko statočnosti, odhodlania a bojovnosti musia v sebe nazbierať mnohé páry a na druhej strane, aká môže byť spomínaná cesta vyčerpávajúca,“ vysvetľuje Denisa Fulmeková.


 







 Denisa Fulmeková debutovala pod pseudonymom Mina Murrayová zbierkou humorných poviedok Tak čo teda? (2001) a prozaicky sa realizovala aj v kontroverznom diele Klebetromán. Autorsky prispela do antológie Sex po slovensky, a v roku 2007 jej vyšiel úspešný ženský román Dve čiarky nádeje, na ktorý nadviazala voľným pokračovaním pod názvom Jedy. V románovej tvorbe pokračovala aj ďalšou knihou Topánky z papiera a aktuálnym dielom pod názvom Čakáreň.

Knižné akcie v rámci výstavy Holé baby

 
Výstava Holé baby sa venuje zobrazovaniu ženského tela autormi (mužmi). SNG a ASPEKT pripravili sprievodný program, v ktorom kontrapunkticky ponúkajú čítania, prezentácie, prednášky či „hry na telo“ v podaní autoriek (žien).

Lásky nebeské
Predstavenie novinky z Knižnej edície ASPEKT, ako aj videá „Babské reči alebo Výhľad z kuchyne“ a „Terapia“, v podaní autorky Jany Juráňovej a umelkyne Pavlíny Fichty Čiernej.
Kedy: štvrtok 28.10.

„Na slepačích krídlach“ a „Bereme, co je“: knihy o detstve v totalite
Autorské čítanie po nemecky píšucej autorky slovenského pôvodu Ireny Brežnej a českej spisovateľky Věry Noskovej z viacnásobne ocenených románov.
Kedy: štvrtok 18.11.

Telovky: reč tela slovenských prozaičiek
Autorské čítanie Uršule Kovalyk z románu „Žena zo sekáča“ a Zuzany Mojžišovej z novej knihy „Bon voyage“.
Kedy: štvrtok 25.11.

Sériu sprievodných podujatí k výstave Holé baby (Necenzurované akty moderných majstrov) pripravil ASPEKT v spolupráci so Slovenskou národnou galériou. Podujatia moderuje Jana Cviková.
Všetky akcie sa konajú v priestoroch SNG - Esterházyho palác, 3. posch., Nám. Ľ. Štúra 4, Bratislava o 17.00 hod.

III. Slovo

"Kniha je ako zrkadlo. Ak sa doň díva osol, nebude sa v ňom odrážať apoštol."
Georg Christoph Lichtenberg

Novinka - Pravdivý príbeh lži


"Zvláštny príbeh mladej ženy, ktorá sa stane väzňom vlastných predstáv o živote."

Zasnená Natália túži po „skutočnom živote“, jeho plnohodnotnom prežívaní. Chytí sa príležitosti odísť do Paríža, nádherného mesta s lákavými rušnými bulvármi, ale aj krásnymi zákutiami, reštauráciami a kaviarňami plnými francúzskych delikates. Aj tu však začne trpieť nudou, ktorá ju prenasleduje na každom kroku. Chodí do práce, ktorá je nezmyselná, francúzsky priateľ sa jej pred očami mení na poučujúceho mentora. Vo chvíli odvahy spraví rozhodnutie opustiť stereotyp, rozíde sa s priateľom, odíde z práce. Zostáva v krásnom Paríži, hoci v skromných pomeroch, a užíva si nadobudnutú slobodu. U rodiny však naďalej pestuje ilúziu o očakávaných pracovných a osobných úspechoch. Do jej života vstúpi Virgil, tajomný osudový muž a náklonnosť k nemu sa rýchlo mení na obsesiu. Virgil ponúka Natálii život vo víre vzrušujúcich udalostí. Peniaze na živobytie sa však dramaticky míňajú....









  
Hana Lasicová sa narodila v Bratislave. Vyštudovala ekonómiu na Ekonomickej univerzite vo Viedni a komparatívnu literatúru na univerzite Sorbonne v Paríži. V Paríži žila tri roky, po ukončení štúdii tam pracovala v oblasti personalistiky. Pravdivý príbeh lži je jej druhá knižka - zážitky z pobytu v Manchestri spracovala v poviedkovej knihe "Sedím si v Manchestri na kameni a je mi...?

Novinka - Hriechy v rukavičkách

 
"Psychologicko - etická sonda do duší a konania naoko obyčajných ľudí."
 
Poviedky plné emócií, túžob reflexií a kultivovanej erotiky sa čítajú ľahko, takmer na jeden dych. Prozaický debut mladého autora, ktorý je mnohonásobným laureátom prestížnych literárnych súťaží, poukazuje na pohnútky činov, ktoré sa odohrávajú za oponou každodenného života.
Povedali o knihe:
Marek nepíše písmenká bez rozmyslu, každé má svoju váhu a svoj dôvod./ Evita Urbaníková
Je to svieže, ostré, ale dobré./ Alena Heribanová
Mužsko žensky šteklivé, občas reálne inokedy sureálne, ale najmä ľudsky krehké./ Emma Tekelyová










Marek Mittaš je mladý prievidzský autor, ktorý získal za svoju tvorbu mnoho literárnych cien na Slovensku aj v Českej republike. Publikuje na internetových portáloch, v magazínoch, literárnych periodikách a v lifestylovom časopise EVA.

Novinka - Predavačky bublín


„Ľudská psychika je komplikovanejšia ako akákoľvek tajnička.“

Eva Widermanová žije vo svete rýchlokvasených celebrít, falošných vzťahov a trblietavej pretvárky. Pohybuje sa medzi ľuďmi, ktorí denno-denne vyrábajú veľké farebné mediálne bubliny. Vďaka nim sa skoro každý môže stať aspoň na chvíľku slávnym. Evu Widermanovú tento umelý svet zraňuje a najradšej by z neho utiekla. Niekam ďaleko. K svojim milovaným kaktusom, k vysnívanej láske a k naozajstným priateľom. Keď padne na úplne dno, zachrániť ju môžu už len antidepresíva. Autorka
vo svojom románovom debute opisuje život veľkého vydavateľského domu. Originálnym humorným spôsobom zachytáva precitlivenú dušu hlavnej hrdinky, asistentky obávanej šéfredaktorky najvplyvnejšieho bulvárneho časopisu. Eva Widermanová varí kávu, rozdeľuje poštu, o ničom nerozhoduje a tvrdí, že ničomu nerozumie. Vraj ani sama sebe. 
 
Tamara Heribanová sa ako sedemnásťročná stala víťazkou rakúskej Poviedky 2002, ktorej hlavnú cenu prebrala od prezidenta Heinza Fischera. Na univerzite vo Viedni študovala žurnalistiku a literatúru. Štúdium v holandskom Utrechte ukončila titulom z literárnej vedy a germanistiky. V Bratislave promovala z marketingovej komunikácie. Piaty rok píše pre mesačník EMMA.

II. Slovo

"Originálny spisovateľ nie je ten, ktorý nikoho nenapodobňuje, ale ten, ktorého nemôže nikto napodobniť. "
François-René de Chateaubriand

Zoznamy


Na knižnom portáli Slovenskí spisovatelia nájdete v sekcii "Spisovatelia" kompletný zoznam nových autorov a spisovateľských objavov, autorov súčasnej generácie, zaujímavých mladých prozaikov a tvorcov, činných v poslednej dobe. Zoznam zahŕňa všetkých, ktorých diela boli voľne dostupné a predávané, ktorí zaujali kritiku a čitateľov, o ktorých sa vie a ktorých meno sa viac, či menej objavuje v médiách, no i tí, ktorí sú zatiaľ širokou verejnosťou neobjavení. V sekcii "Vydavatelia" nájdete zoznam slovenských vydavateľstiev, ktoré sa v menšom, či väčšom rozsahu venujú vydávaniu pôvodnej slovenskej tvorby, prozaických útvarov, a beletrie.

I. Slovo

"Dneskaj tú slovenskú literatúru robí fakt každý..."
Ľubomír Nemeš, blog.sme.sk

sobota 23. októbra 2010

Vitajte!


Vitajte na novom knižnom portáli, ktorý má za cieľ deliť sa s vami o zaujímavé informácie z prostredia dnešných slovenských prozaikov. Slovenská literárna scéna opäť ožíva, knihy sa píšu, čítajú, predávajú, získavajú ceny, o knihách sa diskutuje, volíme si svoju naj knihu, a čakáme na nové diela našich obľúbených spisovateľov. Objavujú sa zaujímavé témy, rodia sa spisovateľské hviezdy a hľadajú nové talenty, a v knižniciach mnohých knihomilov sa hromadí čoraz viac diel slovenských autorov.
Ak patríte medzi nich aj vy a chcete vedieť, čo je nové, alebo sa len dočítať niečo viac o slovenských spisovateľoch, sledujte nás.